Alongsiders

Alongsiders is ongeveer 16 jaar geleden ontstaan in Phnom Penh, Cambodja. Craig Greenfield, de oprichter, verhuisde samen met zijn vrouw Nay naar een sloppenwijk in Phnom Penh om daar uit te reiken naar de armen, de wezen en de mensen waar anderen op neerkijken. Dat alles met het doel hen lief te hebben en hen de liefde van Christus te laten zien. Ze woonden waar zij wonen, en maakten zich één met hen. Na verloop van tijd liepen ze echter wel tegen hun beperking aan. Je kunt immers geen honderden mensen discipelen en je leven met hen delen.

Deze beperking resulteerde in meer en intenser gebed om een beweging van jonge Cambodjaanse gelovigen te zien ontstaan die zelf zouden gaan uitreiken naar hun volksgenoten. Armen naar armen, Cambodjaan naar Cambodjaan. De Heer heeft dit gebed niet onbeantwoord gelaten…

Alongsiders is gestart met slechts een tiental Cambodjaanse gelovigen. Met vallen en opstaan, steeds aanpassen en doorgaan is Alongsiders ‘geboren’ en worden ideeën die ontstonden in de praktijk getest. Vandaag de dag is Alongsiders Cambodja een beweging waarin honderden jonge gelovigen uitreiken naar hun buren, dorpsgenoten, mede-sloppenwijk bewoners en hen het Goede Nieuws vertellen. Het raakt ons hart als we dat zien gebeuren.

In de Cambodjaanse cultuur spreek je elkaar vaak aan met ‘oudere’ of ‘jongere’, en Alongsiders sluit hier precies op aan. Steeds koppelen ze een ‘jongere’ aan een ‘oudere’, waarbij de ‘oudere’ de ‘jongere’ discipelt. Alongsiders heeft een drie-jarig programma ontwikkeld waar de ‘oudere’ en de ‘jongere’ samen doorheen gaan. Dit programma dekt de belangrijke vlakken van het christelijke geloof, maar ook zaken als zorg voor jezelf, de ander en de omgeving. Er is daarbij extra aandacht voor specifieke sociale problemen die hier veel voorkomen. Het programma is preventief en geeft de jeugd handvatten om aan de slag te gaan. De jaarlijks terugkerende kampen zijn een belangrijk onderdeel van dit programma.

Kijk voor meer informatie op de website van Alongsiders.