Waterfestival in Phnom Penh

De afgelopen dagen stonden hier in Cambodja in het teken van het waterfestival. Een feest waarbij de mensen vrij zijn en waarbij er wedstrijden zijn met traditionele boten.

Alles bij elkaar begrepen we zo’n 240+ boten…

Het is een feest waarbij veel Cambodjanen naar de kant van de rivier komen om te kijken naar de races. De boten komen uit alle provincies van het land, en zo ook het publiek.

Vlak voordat de races begonnen maakten wij met vrienden een tochtje over de rivier en konden we zien hoe de verschillende teams aan het oefenen waren. We zagen hoe 1 van de teams hun kamp had opgeslagen aan de kant van de rivier, compleet met familie, monniken, een offer-plek, muziek… Terwijl we daar waren konden we de ‘gespannen’ sfeer gewoon voelen: spanning, vooruitzien, voorbereiden, racen!

Erg gaaf om het even van zo dichtbij te zien.

Tijdens de races is er een stukje van Phnom Penh afgezet, en dat maakt dat we een stuk kunnen wandelen over wegen waar het normaal enorm druk is. Heerlijk, en mooi! Hier een paar foto’s.

Wat we vooral leuk vonden was te merken dat we nu veel meer kunnen volgen van wat er echt gebeurt. Toen we hier 2 jaar geleden waren was alles nog ‘abacadaraba’, maar nu kunnen we de reporter volgen, horen we de spanning in z’n stem en krijgen we de uitslag mee. Gaaf!

Ook krijgen we wat mee van de ‘gewone’ Cambodjaan en de vreugde die veel mensen tijdens zo’n feest hebben. Terwijl we gewoon tussen hen staan praten we wat met de Cambodjanen, stellen we hier en daar een vraag over de taal (wat betekend ‘priep’, ik dacht dat het ‘duif’ was maar het heeft ook de betekenis van ‘ligt voor op’, ‘wint van’. Kijk, weer wat geleerd;-)), en genieten we mee.

Fantastisch! Wat een mooie culturele ervaring was dit.

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

2 reacties op ‘Waterfestival in Phnom Penh

    1. Leuk dat je even reageert Maria! Wij vonden het ook heel leuk om dit feest mee te maken.
      Samen met Joy en Micha hebben we er een paar uur rondgelopen en genoten van het enthousiasme en de sfeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s