Discipelen vormen…

HOE DISCIPELEN WORDEN GEVORMD EN NIET GEVORMD OP KAMP (MET FOTO’S DIE JE AAN HET LACHEN MAKEN)

De band stond in vuur en vlam. Ongeveer 200 Alongsiders, met hun 200 broertjes en zusjes naast hen, zongen samen lofliederen; stralende ogen en glimmende gezichten in het lamplicht, terwijl grote ventilatoren in de hoeken de warmte weghielden. Met een plotselinge knal barstte een glitterbom over de hoofden van iedereen op de eerste rij. Ze vulde de lucht met vlekjes van licht die zweefden op de luchtstromen, en iedereen juichte.Screen Shot 2016-07-12 at 08.42.28

Screen Shot 2016-07-12 at 08.43.39Dat was het tafereel dat zich afgelopen afgelopen November ontvouwde in het jaarlijkse kamp van Alongsiders in Cambodja. De meeste deelnemers hadden de donderdag ervoor vele uren gereisd, in diverse busjes en bussen – zelfs per boot – naar de kust stad van Sihanoukville. We hadden minder dan 48 uur samen, dus verspilden we geen tijd toen ze aankwamen.Screen Shot 2016-07-12 at 08.44.57

Alongsiders is een discipelschaps-beweging. De hele opzet en elke activiteit is bedoeld als ondersteuning bij het maken van discipelen, omdat de Alongsiders hun broertjes en zusjes liefhebben en dienen. Het kamp is een groots gebeuren, maar het is geen doel in zichzelf. Desondanks speelt het een belangrijke rol.

Het kamp is een gelegenheid om met veel samen te komen, maaltijden en verhalen te delen, training te geven en te ontvangen, groei te zien en te vieren, te zingen en bidden, en ook samen serieuze pret te hebben. De 48 uur zaten vol met onderwijs, getuigenissen, workshops, zang, gebed, gezamenlijke maaltijden, tochten naar het strand, spelletjes en zelfs wat tijd om te slapen. Elke activiteit had een gericht doel: het versterken van de relaties en het onderlinge vertrouwen.Screen Shot 2016-07-12 at 08.46.01

Dit alles baande de weg voor enkele wonderbare momenten. Het is een van de ‘vreugden’ van gemeenschap in Christus om samen te komen, één roeping te hebben, en in liefde van elkaar te genieten. En dat gebeurde.Screen Shot 2016-07-12 at 08.46.57

Maar het was niet allemaal volmaakt. Laten we eerlijk zijn. Sommige Alongsiders vonden het moeilijk om van hun smartphone los te komen, en als gevolg daarvan waren ze niet altijd zoveel op hun broertjes en zusjes gericht als ze moesten zijn. Dat is iets anders wat van elke gemeenschap geldt; ze is vol menselijke wezens die in een proces zitten. Het is een mengelmoes, om zo te zeggen.

Wij verwachten niet dat deze ‘discipel-makers’ volledig gevormd en 100% klaar voor hun taak blijken te zijn. De essentie van een ‘discipel-makende’ beweging is dat de leden in een proces zitten waarin ze tot discipelen van Jezus gevormd worden, en sommigen zijn uiteraard verder in hun bereidwilligheid en verstand dan anderen. De meeste Alongsiders hebben geen onderwijs gekregen in deze ‘diepte’ van liefde en vertrouwen, omdat, eerlijk gezegd, maar weinig kerken weten hoe ze op deze manier discipelen moeten maken. Ze hebben groei in kennis en deelname aan bijeenkomsten verward met discipelschap, maar werkelijk discipelschap is veel meer dan dat… Screen Shot 2016-07-12 at 08.48.08

Bill Hull- heeft in een heel kort (en gratis) ebook, geschreven  waarin staat dat discipelschap gaat over het kennen van de liefde van de Vader, Die al dicht naar ons toe gekomen is. We hoeven geen trappen op te klimmen om dichter bij de Vader te komen en Zijn liefde te ontvangen, maar we kennen de liefde van de Vader wanneer we anderen liefhebben en dienen op de zelfde manier als Hij ons liefheeft, Die Hij ons getoond heeft door Jezus!

‘Gods opdracht voor ons is, in het kort: worden zoals Hem, en dat betekent anderen leren liefhebben en dienen met hetzelfde hart van ware barmhartigheid, bewogenheid en liefde dat Hij heeft…

Het einddoel van een discipelmakende beweging is, eenvoudig, discipelen die hun leven geheroriënteerd hebben [rondom Jezus zelf] en het liefhebben en dienen van anderen’. -Bill Hull, De valse belofte van discipelschap

Klinkt dat bekend? Deze inspirerende en versterkende beschrijving van discipelschap is precies waar de Alongsiders beweging over gaat!Screen Shot 2016-07-12 at 08.49.23

Op de laatste dag van het kamp liep een van de broertjes naar de microfoon en vertelde hoeveel zijn Alongsider voor hem betekend had. Later vertelde een van de coördinators mij het volgende achtergrondverhaal.

De Alongsider van dit jongere broertje kwam afgelopen jaar naar het kamp met als enige doel plezier te hebben, maar er gebeurde iets wat zijn denken veranderde. Hij begon over zijn broertje na te denken en hoe hij in armoede bij zijn tante woonde omdat hij zijn ouders verloren had. Dit raakte hem en hij nam op zich om meer tijd met dit broertje door te brengen. Hij was naar Phnom Penh verhuisd om werk te vinden, dus kostte het extra inspanning om in de weekenden naar huis te gaan om zijn broertje te zien, maar hij begon dit trouw te doen. Dit jaar schreef hij zich in voor het kamp, maar op het laatste moment had hij het bijna geannuleerd. Het probleem was dat hij andere plannen had gemaakt: hij wilde met vrienden van zijn leeftijd een gezellige strandtocht maken. Hij wist niet of hij beide trips kon betalen. Maar toen dacht hij eraan hoeveel dit uitstapje voor zijn broertje zou betekenen. Bovendien, wilde hij echt het leven van zijn broertje zien veranderen, dus maakte hij de keuze.

Deze Alongsider gaat meer op Jezus lijken. Hij heeft een ander lief met de liefde van Jezus, en hij kent zelf de liefde van Jezus beter dan voorheen. Dat is discipelschap. Het is een proces. Het is een relatie. Het plezier en het aansporende onderwijs van het kamp droeg alleen maar (of in belangrijke mate) bij aan uitwerking hiervan.

Hieronder volgen nog een aantal foto’s van het kamp van de Alongsiders in Cambodja 29-31oktober, 2015. Ik laat ze verder hun eigen verhaal vertellen.

 

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

4 reacties op ‘Discipelen vormen…

    1. Hey! Dank voor je vraag. We waren vergeten de link actief te maken. Bij deze heb ik dat wel gedaan, en in de tekst kun je nu gewoon op de link klikken, en dan het boekje lezen. Zegen!

  1. Ha, wat een gaaf verhaal en sprekende foto’s! Echt prachtig zo’n discipelschapsbeweging.

    Veel zegen in jullie werk.

    Groetjes, Willeke

    >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s