Culturele reflectie

We komen bijna met verlof naar Nederland en nemen in dit BLOG de tijd om even terug te kijken. We kijken met name naar de Cambodjaanse cultuur. Natuurlijk hadden we een bepaald beeld daarover  toen we kwamen, maar dat beeld is de afgelopen twee jaar behoorlijk veranderd en verder ontwikkeld. Logisch natuurlijk, want deze twee jaar hebben we veel van de cultuur mogen zien en we leren steeds weer nieuwe dingen.

We reflecteren aan de hand van de cultuur-dimensies die door professor Geert Hofstede zijn bedacht. Elke keer beginnen we met een beschrijving van de culturele dimensie, vervolgens noemen we een voorbeeld dat wij de afgelopen twee jaar hebben gezien. Enjoy, en tot snel!Screen Shot 2016-06-28 at 11.05.15

PDI: Power Distance Index.

“This dimension expresses the degree to which the less powerful members of a society accept and expect that power is distributed unequally. The fundamental issue here is how a society handles inequalities among people. People in societies exhibiting a large degree of Power Distance accept a hierarchical order in which everybody has a place and which needs no further justification. In societies with low Power Distance, people strive to equalize the distribution of power and demand justification for inequalities of power.”

Wanneer wij iemand ontmoeten is het heel belangrijk om de juiste aanspreekvorm te gebruiken. Is iemand ouder of jonger dan jou, heeft iemand een ‘hogere’ positie’, is iemand rijk of arm, het maakt allemaal uit. Respect tonen en respect krijgen is heel belangrijk. Heel tastbaar wordt dat als je hier net bent en moet kiezen uit je lijstje woorden voor verschillende mensen… Nog voorbeeld: iemand die ‘hoger’ / belangrijker is krijgt meestal gelijk, ook al is die persoon bijvoorbeeld veroorzaker van een ongeluk of heeft hij een fout gemaakt.

IDV: Individualism versus collectivism.

“The high side of this dimension, called individualism, can be defined as a preference for a loosely-knit social framework in which individuals are expected to take care of only themselves and their immediate families. Its opposite, collectivism, represents a preference for a tightly-knit framework in society in which individuals can expect their relatives or members of a particular in-group to look after them in exchange for unquestioning loyalty. A society’s position on this dimension is reflected in whether people’s self-image is defined in terms of “I” or “we.””

Tijdens onze taalstudie leerden we een van onze docenten wat beter kennen. Op een dag vertelde zij dat zij ontslag zou nemen en zou gaan werken in het bedrijf van haar familie. We begrepen die ‘move’ niet omdat zij een goede baan had en met plezier werkte. Toen we daar met iemand over spraken, kwamen we er achter dat het er om ging om de familiebanden goed te houden en gedeeltelijk herstellen. Met andere woorden: de familieband en de verwachting die er is vanuit de familie is belangrijker dan je eigen baan, eigen wensen, eigen voorkeur.

MAS: Masculinity versus Femininity.

“The Masculinity side of this dimension represents a preference in society for achievement, heroism, assertiveness and material rewards for success. Society at large is more competitive. Its opposite, femininity, stands for a preference for cooperation, modesty, caring for the weak and quality of life. Society at large is more consensus-oriented. In the business context Masculinity versus Femininity is sometimes also related to as “tough versus tender” cultures.”

Omdat Cambodja zo enorm in ontwikkeling is, is het een beetje lastiger om hier een voorbeeld te geven. We zien hier iets van terug bij tuk-tuk bestuurders, je weet wel van die karretjes met een brommer ervoor die je overal brengen. Ze staan vaak samen op bekende plekken om klanten te krijgen en zo hun geld te verdienen. Als er geen klant is zijn deze mannen vaak ‘vrienden’. Ze spelen spelletjes, praten over van alles en hebben het goed samen… Totdat er een klant komt. Dan is het ieder voor zich, en doet elke bestuurder zijn best om de klant voor een goede prijs in zijn tuk-tuk te krijgen…

UAI: Uncertainty avoiding index.

“The Uncertainty Avoidance dimension expresses the degree to which the members of a society feel uncomfortable with uncertainty and ambiguity. The fundamental issue here is how a society deals with the fact that the future can never be known: should we try to control the future or just let it happen? Countries exhibiting strong UAI maintain rigid codes of belief and behaviour and are intolerant of unorthodox behaviour and ideas. Weak UAI societies maintain a more relaxed attitude in which practice counts more than principles.”

Veel gaat hier gewoon op de ‘go-with-the-flow’ style. Dat is soms relaxed, want dingen gebeuren ‘ineens’ en dat kan leuk zijn. Wij verbazen ons erover dat ons internet vrij constant elke 1-2 maanden gewoon stopt en dat er dan een monteur moet komen. Dat kost toch geld? Of de stroom, die valt regelmatig een paar uur uit. Moeten we daar niet wat aan doen dan? Ehm, misschien, maar het levert de Cambodjanen duidelijk minder stress op dan de gemiddelde Nederlander. Inmiddels gaan wij ’s avonds ook gewoon in het donker met een colaatje op het balkon staan wachten tot de stroom weer aan gaat. Net als de meeste andere mensen. En.., als het erg lang duurt vragen Joy en Micha of we al aan het ijs kunnen beginnen omdat het ander smelt;-).

LTO: Long term orientation versus short term orientation.

“Every society has to maintain some links with its own past while dealing with the challenges of the present and the future. Societies prioritize these two existential goals differently. Societies who score low on this dimension, for example, prefer to maintain time-honoured traditions and norms while viewing societal change with suspicion. Those with a culture which scores high, on the other hand, take a more pragmatic approach: they encourage thrift and efforts in modern education as a way to prepare for the future. In the business context this dimension is related to as “(short term) normative versus (long term) pragmatic” (PRA). In the academic environment the terminology Monumentalism versus Flexhumility is sometimes also used.”

Bruiloften zijn hier echt iets groots! Mensen zetten een tent op in de straat, nodigen (zo veel mogelijk) mensen uit en vieren feest. Meestal 2-3 dagen. Het is een hele happening. Ik kan mij onze bruiloft nog herinneren en weet hoe vroeg we zijn begonnen met de voorbereidingen. De datum en locaties worden lang van tevoren vastgesteld, kaarten worden minimaal 6 weken van tevoren verstuurd, en liefst een beetje eerder. In Cambodja is het heel normaal is om de kaart pas 2 weken van tevoren af te geven…

IND: Indulgence versus restraint.

“Indulgence stands for a society that allows relatively free gratification of basic and natural human drives related to enjoying life and having fun. Restraint stands for a society that suppresses gratification of needs and regulates it by means of strict social norms.”

We hebben de afgelopen twee jaar gemerkt dat mensen erg oppassen wat ze zeggen en wat ze doen. Zeker op politiek vlak is dat het geval, maar ook als het gaat over het verleden en wat mensen daarbij voelen of denken. Waar je in Nederland moet kunnen zeggen wat je denkt, houd je dat in Cambodja voor je, of laat je het heel subtiel, indirect merken. Een ander voorbeeld is het verkeer en hoe mensen zich gedragen. Het is verkeer is meestal chaotisch, maar mensen laten geen ergernis of frustratie zien. “Just smile and wave, smile and wave…”

En zo zijn er natuurlijk nog talloze voorbeelden, maar om meer te voelen en beleven kun je beter gewoon een keer langskomen hier in Cambodja. Als je het ons even laat weten, zorgen wij dat de koffie klaar staat.

Bronnen:

 • Geert Hofstede, Gert Jan Hofstede, Michael Minkov, Cultures and Organizations: Software of the Mind. Revised and Expanded 3rd Edition. New York: McGraw-Hill USA, 2010
 • Geert Hofstede, Culture’s Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations Across Nations.  Second Edition, Thousand Oaks CA: Sage Publications, 2001
 • Omdat er geen cultuur profiel beschikbaar is van Cambodja, nemen we een gemiddelde van Thailand, Laos & Vietnam. Dat doet natuurlijk geen recht aan de Cambodjaanse cultuur en is ook niet heel nauwkeurig, maar omdat het hier alleen gaat om een grove vergelijking geeft het wel een voorlopig beeld.

 

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

4 reacties op ‘Culturele reflectie

 1. Nou, nou, dat valt niet mee….Kom maar gauw naar Nederland, dan hoeven jullie minder na te denken bij alles wat je doet en zegt. Alvast een goede reis en we zien ernaar uit jullie hier te ontmoeten.
  Gods zegen in alles,
  Anke & Alfred

  1. Dank hoor, en dat hopen we ook snel te doen. Maar echt vervelend is het niet hoor. Het is vaak moeilijk om te begrijpen en lastig om aan te voelen. Maar het is ook vaak leuk en erg interessant! Tot snel.

 2. Hallo Mart-Jan en Talitha,

  Ik herken de tabel nog van mijn scriptie 🙂 Leuk om zo over de cultuur van Cambodja te lezen..

  Een goede voorbereiding gewenst voordat je weer terug komt voor een verlof.. Geniet ervan

  Groetjes Jacco en Kara

  ________________________________

  1. Leuk om van je te horen Jacco! En ja, ik kan me je scriptie ook nog herinneren. Het is een tijd waar ik met blijdschap op terugkijk. We zouden het leuk vinden om jullie tijdens ons verlof ergens te ontmoeten. Tot snel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s