Hoe de ouders van deze ‘kleine’ zus tot geloof kwamen.

‘Ik zag haar situatie, en zij was hetzelfde als mij.’

– Saron, een Alongsider

Minea is dertien jaar oud. Ze heeft een lieve glimlach en wordt niet verlegen van mijn vragen. Als je in haar ogen kijkt, lijkt er niets serieus mee aan de hand te zijn. Eén oog is erg rood, maar dat is alles. Jaren geleden was haar kleine zusje met een mes aan het spelen. Ze gooide er mee en sinds die tijd kan Minea alleen nog met haar goede oog zien. De familie van Minea is vaak een plaats van onrust en geweld geweest. Daarom is het zo bijzonder dat er dingen beginnen te veranderen…

Saron is achttien jaar. Ruim een jaar geleden vroeg ze Minea om haar jongere zusje te zijn. In die tijd waren ze buren van elkaar, maar toen verhuisde Minea ’s familie naar een nieuw huis, dertig minuten buiten de stad. Het is lastig voor Saron om daar heen te gaan, want ze voelt zich niet veilig om zo ver alleen te reizen, maar ze bezoekt Minea zo vaak als ze kan. Ze zijn gewoon om dan de laatste Alongsider-strip te lezen en daarover te praten. Minea zegt dat de strip haar helpt om meer te leren over Jezus, en dat ze houdt van de praktische lessen. Ze voelt zich nu sterker dan een jaar geleden, en meer bewust van de liefde van Jezus. In de toekomst hoopt ze bij een bank te gaan werken. Saron zegt dat ze Minea uitkoos omdat ‘ik haar situatie zag, en zij hetzelfde was als mij’.

Het is voor Alongsiders gewoon om dat te zeggen, en het is een krachtige bewering. Denk er eens over na. Er zijn in Cambodja tienduizenden kwetsbare kinderen, en elk kind is verschillend. Ieder kind heeft een eigen verhaal en individuele problemen, en ze wonen in duizenden lokale gemeenschappen. Hoe kunnen wij hen persoonlijk, holistisch en effectief helpen?

Dat is wel een erg grote verwachting. Er zijn enkele goede organisaties die een verschil maken, maar zij kunnen niet persoonlijk met honderden of duizenden kinderen werken. Alongsiders kunnen dit echter wel, want Alongsiders wonen in dezelfde lokale gemeenschappen – die de meest kwetsbare kinderen hun thuis noemen- en de meeste Alongsiders hebben met soortgelijke uitdagingen en kwetsbaarheden te maken gehad.

Je vraagt je misschien af: waarom identificeerde Saron zich met Minea? Saron zag dat de ouders van Minea voortdurend aan het ruziën waren en dat ze elkaar en ook Minea en haar broers en zussen met scheldwoorden belaagden. Dat is dezelfde situatie waarin Saron opgroeide, dus ze wist wat Minea te verduren had en ze wilde er samen met haar doorheen gaan.

Screen Shot 2016-05-20 at 11.41.42

En hier is het goede nieuws: Minea’s ouders zijn aan het veranderen. Ze zijn dit jaar tot geloof in Jezus gekomen. In de afgelopen maanden hebben ze steeds minder ruzie gemaakt, en behandelen ze Minea veel beter dan voorheen.

Dit is niet iets waar alleen Saron voor heeft gezorgd. Leden van de kerk hadden contact gezocht met Minea’s ouders, nog voordat Saron een Alongsider werd. Ja, Saron’s dominee was degene die suggereerde dat Saron zou overwegen om Minea als haar kleine zus te vragen. De laatste paar maanden had Saron de mogelijkheid om Minea te bezoeken door mee te rijden met haar dominee– die de familie trouw bezoekt.

Verandering en genezing komen tot stand door relaties. Wanneer een kerkgemeenschap – en een familie en buren en een Alongsider – samenkomen in liefde, kunnen de gevolgen levens veranderend zijn!

Natuurlijk bieden sommige situaties weerstand tegen verandering.

Op de dag dat ik Saron ontmoette, had ze eerder die morgen de resultaten van het eindexamen van haar middelbare school ontvangen. Dit examen is enorm belangrijk, en ze was geslaagd! Het was iets groots, dus feliciteerde ik haar, maar ze was verdrietig. Haar cijfer was laag en ze was bang om naar huis te gaan en haar ouders onder ogen te komen. Zij zijn niet tot geloof gekomen, en haar thuis is nog steeds een boze en ruwe omgeving.

Saron hoopt dat haar cijfer voldoende zal zijn om in aanmerking te komen voor een door de overheid gesponsord trainingsprogramma voor verpleegkundigen, waardoor elk jaar tienduizend jonge Cambodjaanse vrouwen opgeleid worden. Ik weet zeker dat ze uw gebeden zal waarderen, en dat geldt ook voor Minea.

 

Voor een PDF file van dit artikel – Hoe de ouders van deze kleine zus tot geloof kwamen [PDF]

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

2 reacties op ‘Hoe de ouders van deze ‘kleine’ zus tot geloof kwamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s