De cirkel van moed.

“Ik koos haar, omdat ik wil dat ze slim wordt, en ik wil dat ze moedig wordt.” – Matha, een Alongsider.

(Foto hierboven: Phearom, een staflid van Alongsiders Cambodja, maakt een foto van Matha terwijl Esara toekijkt.)

Dat is de wijsheid van een 17 jaar oude Alongsider in landelijk Cambodja. Haar naam is Matha. Haar uitgekozen kleine “zus”, Esara, is negen jaar en we zitten  samen in de schaduw van een houten huis.

Matha is niet hopeloos arm, vermoed ik, want ze komt aan bij onze bijeenkomst op een kleine brommer. Maar ik kan met zekerheid zeggen dat ze Esara niet veel te bieden heeft aan geld of goederen. Gelukkig zet dit Matha vrij om voorbij te zien aan wat ze zelf kan geven en zich te richten op wat Esara binnenin haarzelf heeft. Ze gelooft dat, met wat ondersteuning, Esara haar eigen problemen op kan lossen. Maar het is dan wel belangrijk voor haar om slim en moedig te zijn.

Waarom slim? Omdat Esara goede keuzes moet maken.

Naar school gaan is zo’n keuze. Huiswerk maken thuis en leren is een keuze. Goede relaties hebben is een keuze. Veel van Esara’s leeftijdgenoten zullen de school verlaten om in fabrieken te gaan werken. Ze zullen getrokken worden door een laag salaris (wat groot lijkt in de ogen van een jong persoon van het platteland), en ze zullen zichzelf verstrikt zien raken in drijfzand waaruit het moeilijk is om te ontsnappen. Sommigen zullen compromissen sluiten en in slechte huwelijken terechtkomen, sommigen zullen alleenstaande moeders worden. Gaandeweg zullen krachten in de samenleving Esara terneerdrukken en misleiden, en ze zal niet veel hulp krijgen van haar onderwijzers. Zelfs dan zullen er mogelijkheden zijn voor haar, als ze zichzelf ertoe zet om te leren, helder na te denken en op de juiste weg te blijven.

Screen Shot 2016-04-16 at 16.31.21

Waarom moedig? Omdat Esara zich kwetsbaar voelt. En terecht.

Ik zie haar altijd alleen zegt Matha. Haar familie lijkt niet zoveel van haar te houden. Ze gaan altijd naar de markt en laten haar alleen thuis.

Esara heeft er moeite mee om met haar oudere zussen om te gaan. Haar vader, die blijkbaar om haar geeft, blijft van huis weg om vijf of zes dagen per week te werken. Terwijl Matha dit uitlegt, worden Esara’s ogen rood en ze begint tranen weg te vegen. De meeste families in Esara’s leefgemeenschap zijn economisch arm, maar kwetsbaarheid houd meer in dan alleen een gebrek aan materiële bronnen.

Maar Matha heeft een doel. Moed geven aan kinderen en jeugd staat centraal in het hart van de visie van Alongsiders.

Volgens positieve psychologen, is ‘moed doen toenemen’ een sleutel om de weerbaarheid van een kind te verhogen. Weerbaarheid is het door God gegeven vermogen om over tegenspoed heen te komen. Dus moed, of moedig zijn, kan het leven veranderen van een kwetsbaar kind. Alongsider-relaties voeden vier karakteristieken in kinderen en jeugd dat hun moed verhoogd en daardoor hun weerbaarheid(en als het hieronder niet duidelijk is, slim  zijn roept deel 2 en 4 op.

Metgezel(Alongsider):

  1. Verbonden zijn met/ergens bij horen (door de relatie met een Alongsider en het verbeteren van relaties met God, familie en anderen in de gemeenschap).
  2. Meesterschap (bekwaamheid) (door discipel schap, onderwijs en problemen oplossen).
  3. Onafhankelijkheid (door te groeien in verantwoordelijkheid en levensvaardigheden).
  4. Vrijgevigheid (door dienstbaar te zijn en een Alongsider voor iemand anders te worden).

Screen Shot 2016-04-16 at 16.33.53

Het is de moeite waard om nog een stelling aan moed toe te voegen. “Wees niet bevreesd”, “wees niet bang” is de meest herhaalde uitspraak uit de Bijbel. In de Bijbel wijzen angstige mensen Jezus en zijn woorden af, maar mensen met moed volgen hem en houden van elkaar.

“Wil je moedig zijn?”, vraag ik.

Esara zegt: “ja”.

“Kan ze jou helpen?”

“Ja”, antwoordt ze.

Esara is een klein onderdeel, maar de grootste hulpmiddelen waar ze op kan terugvallen zijn al, door Gods genade, of binnen in haar zelf of via haar relaties aanwezig.

In dit BLOG delen we graag een bericht dat eerder op de website van Alongsiders is gepubliceerd. Zie www.alongsiders.org

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s