Wat we kunnen leren van een simpele plant

Door om ons heen te kijken kunnen we een heleboel leren. We delen graag iets met jullie dat ons opviel toen we laatst naar de planten op ons balkon keken.

Omdat we van gezelligheid houden en op ons balkon nog niets groens hadden, besloten we een aantal maanden terug wat planten te kopen. Met de tuktuk reden we naar het ‘tuincentrum’ (een lange strook aan de kant van de weg met allerlei planten) en al snel zagen we daar groene planten met prachtige rode bloemen. Dat leek ons wel wat. Na even onderhandelen reden we even later blij met twee mooie planten naar huis. Dat fleurde het balkon echt op! 

Maar… al snel vielen de bloemen van de plant en was wat we overhielden een weliswaar groene, maar toch wat kale struik… Er zat nog genoeg leven in leek, maar bloeien deed hij niet meer. Wat jammer! We hebben de planten rustig laten staan en elke dag water gegeven, en laatst zagen we opeens dat er een heleboel mooie knoppen in een van de planten kwamen! Inmiddels staat die mooi in bloei en ook de andere plant zit vol knoppen. Ons balkon kleurt nu weer een beetje rood. Wat deze planten nodig hadden om weer te gaan bloeien was tijd, verzorging en rust om te wennen aan hun nieuwe plek.

Wij voelen ons een beetje als die planten. Door het afgelopen jaar heen voelde het alsof we met wortels en al uit de grond waren getrokken, ergens anders geplant om, na korte tijd en midden in een hevige storm, nog eens te verkassen. Onze ‘bloemen’ verdwenen. Het kost tijd om te wennen, je thuis te gaan voelen en uiteindelijk weer te gaan bloeien.

Hoever deze analogie opgaat weten we niet precies. Zien we langzaam maar zeker knoppen groeien en/of moeten we nog even geduld hebben? Staan we al een beetje in bloei? Hoe dan ook, we merken dat we ons steeds wat meer thuis mogen voelen hier. We genieten van groeiende relaties en van steeds meer mogelijkheden om met de mensen in het Khmer te praten.

De analogie gaat in elk geval nog wel iets verder. Wij geven de planten hier elke dag water omdat het erg warm is. Daar groeien en bloeien ze van op! Zo ervaren wij dat de Heer ook elke dag voor ons zorgt, op veel verschillende manieren. Daar bloeien ook wij van op. Hij geeft ons wat we nodig hebben en we mogen voor alles op Hem vertrouwen. Hij die de planten maakte (Ps 121-2) zorgt ook voor ons. Elke dag opnieuw. Geweldig!


Lees dit verhaal, en meer nieuws in onze laatste nieuwsbrief, via ons nieuwsbriefarchief.

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

2 reacties op ‘Wat we kunnen leren van een simpele plant

 1. Hey lieve broer en zus!

  Mooi om te lezen! We wensen jullie veel rust, verzorging, zegen, groei en bloei toe!

  Laatst las ik ook een mooie uitspraak:
  “To plant a garden is to believe in tomorrow” (Audrey Hepburn)
  We geloven in morgen, in de toekomst, omdat God beloofd heeft met ons mee te gaan naar morgen en ons nooit zal verlaten!

  Liefs, Jan & Sjanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s