Boeddhisme

Voordat we naar Cambodja gingen wisten we natuurlijk dat de godsdienst hier het boeddhisme was. Geen verassing dus dat dat ook zo bleek te zijn. Toch valt het ons de eerste weken op hoe verweven het blijkt te zijn met alles wat rond je heen gebeurt. Zomaar even twee voorbeelden:

Ik kocht een SIM kaart voor de telefoon…

IMG_5123Om hier een beetje te kunnen bellen hebben we hier een SIM-kaartje gekocht. Fijn want als we dan even iets niet weten kunnen we iemand bellen die het wel weet. Geen problemen en de telefoon werkt prima.

Toen in de telefoon een paar dagen had kreeg ik een SMS met de boodschap of ik me wilde inschrijven voor de toekomst voorstellingen van Buddha… Nu geloof ik daar natuurlijk helemaal niet in, de enige die de toekomst kent is de levende God. Jezus Christus die zegt ik ben de ‘alfa’ en de ‘omega’, Hij kent de toekomst.

Ik wist niet dat er zoiets bestond als toekomst voorspellingen door Buddha. Blijkbaar zijn er (veel) mensen die waarde hechten aan deze ‘dienst’ van Buddha door de telefoon heen…

We gingen naar de kerk…

IMG_4959Zoals we dat hier elke zondag doen gingen we weer naar de kerk. Dat is ongeveer 10 minuten lopen van ons huis. Het viel ons op dat iedereen ‘dingen’ aan het verbranden was. Kleine potten voor het huis waar een vuurtje in brandde. Dat vuurtje brandde op glimmend papier, nep-geld, en andere prullaria. Van de gelovigen begrepen we dat dit werd gedaan om de voorouders te vereren en te ‘dienen’. Tafels vol eten stonden klaar voor de ‘voorouders’.

Ik vond het een triest gezicht om tussen de brandende vuurtjes door weer naar huis te lopen. Wij hadden een dienst gehad waarin we de Heer aanbeden hadden. Bij het avondmaal mochten we stilstaan bij het sterven van Christus en dat Hij ons helemaal vrij heeft gemaakt… En tussen de gebondenheid van het Boeddhisme liepen we weer naar huis. Wat een contrast!

Bidden jullie mee voor bevrijding voor deze mensen? We kunnen nog niet veel zeggen dan een vriendelijke groet. Toch hopen we dat de mensen door onze houding heen mogen zien dat we de levende God dienen en Hem alleen eren.

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

2 reacties op ‘Boeddhisme

  1. Hey Ko.

   Wij kennen elkaar en daarom voel ik me vrij om op je reactie te antwoorden. Ik hoop dat je dat kunt waarderen.

   Jij weet dat we hier zijn om de mensen te helpen. Te helpen met gewone dingen, maar vooral om ze Jezus te laten zien en daarover te vertellen. Het gaat ons niet zo zeer om een religie, het gaat ons om het volgen van Jezus. Dat is ook waarin we graag een voorbeeld willen zijn voor de mensen hier.

   Wat mij opvalt is de leegheid, en de angst van veel mensen die in Buddha geloven, dat zien we bijna elke dag. Omdat ik mensen respecteer is het voor mij niet meer dan voor de hand liggend om ze te vertellen over het leven dat ik in Christus Jezus heb gevonden. Niet om me beter voor te doen, maar wel om uit te delen van de blijdschap die ik daardoor heb gekregen. Eigenlijk zou ik het respectloos vinden om het voor mezelf te houden en daarmee de mensen een kans te onthouden om Jezus ook beter te leren kennen.

   Ik vind het wel moeilijk om respect te hebben voor een religie die mensen in zijn greep houdt, die hen het kleine beetje dat ze hebben afneemt en geen zekerheid geeft. Als jij dat ook bedoeld met respectloos, dan zitten we op 1 lijn…

   Mart-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s