Leve de Koning!

1 Samuel 10:24 “Toen zei Samuel tegen heel het volk: Ziet u wie YHWH uitgekozen heeft? Want zoals hij is en niemand onder het hele volk. Toen juichte het hele volk, en zij zeiden: Leve de Koning!”

Leve de koning!

Gelijk maar even toegegeven: ik ben niet zo koningsgezind. Precies een maand geleden, op 30 April, stond ik niet achter de dranghekken te roepen naar onze nieuwe koning. Om heel precies te zijn, ik stond een kozijn te schuren dat hoognodig geschilderd moest worden.

Maar toch, ‘wij Nederlanders’ waren en zijn maar al te trots: Leve de nieuwe koning!Uiteraard spendeerde de NOS weken lang een groot deel van haar nieuws aan deze happening. Wie weet wat er nu allemaal verandert… Een van de berichten liet zien dat het vertrouwen in het koningshuis flink is gestegen. Eerlijk gezegd, ook dat doet me dan weer niet zo veel…

Afgelopen zondag sprak iemand over de Persoon en het werk van de Heilige Geest. Zeer boeiend! Gaandeweg kwam de spreker aan bij een tekst uit 2 Thessalonicenzen 2:4 waar het gaat over de ‘tegenstander’ die zich verheft en in de tempel van God zal gaan zitten. Hij zal zichzelf als God voordoen, hij zal daar ‘tronen’.

2 Thess 2:4: …de tegenstander, die zich ook verheft boven al wat God genoemd wordt, zodat hij als God in de tempel van God zal gaan zitten en zichzelf als God voordoet.

Deze tekst werd even kort gelinkt aan de tekst uit 1 Kor 6:19 waar Paulus schrijft dat ons lichaam een tempel van de Heilige Geest is.

Toen vroeg ik me af: wie troont er nu eigenlijk in mijn lichaam?  Door wie of wat laat ik me leiden? Nee, dan bedoel niet een mooi theologisch correct antwoord, maar meer een antwoord vanuit de praktijk. Dat is immers de context van dit gedeelte in Paulus brief. Wie voert de scepter in mijn leven? God-zij-dank mag ik vasthouden aan de waarheid en zekerheid dat Hij Zijn Geest heeft gegeven, en dat die is gaan zitten op de troon van mijn lichaam en leven, toen ik mijn leven aan de Heer Jezus overgaf. En dat Zijn Geest mij zal leiden om een leven te leiden dat Hem eert en grootmaakt.

Dat brengt me bij mijn volgende vraag. Toen ik terugkeek maar de beelden van een uiterst blije massa mensen bij de huldiging van koning Willem Alexander, dacht ik aan een contrast. Hoe vaak juich ik de ‘Koning’ van mijn leven toe? Wat voor veranderingen koning Willem Alexander brengt gaat brengen, dat weten we niet. Wat wel vast staat is dat, als de Heilige Geest het voor het zeggen krijgt in ons leven, dingen zullen veranderen. Wij zijn eenvoudigweg niet meer de oude. Het spat er gewoon vanaf…

Ik roep graag een 365-dagen-in-het-jaar Koningsdag uit. Laten we de Heer alle ruimte geven in ons leven, laten we het uitroepen voor Hem…

…Leve onze KONING!

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

2 reacties op ‘Leve de Koning!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s