Mensen ontmoeten waar ze zijn

We zijn inmiddels een aantal dagen in Lugo. We ‘wonen’ hier in een appartement, 5 hoog en hebben echt een goede gezellige tijd als team met elkaar. Hier vlakbij is een park met een grote speeltuin. Voor kinderen en … volwassenen! Er zijn bijvoorbeeld banken met trappers, zodat je kunt ‘fietsen’ terwijl je op de kinderen let 🙂 en allerlei andere toestellen waarop je oefeningen kunt doen. Grappig om te zien hoeveel mensen hier gebruik van maken. En hoe de kids zich vermaken. We genieten van het prachtige weer; 26 graden vandaag! Afgelopen week hebben we regelmatig Spaans gegeten. Leuk om van alles te proberen! Joy vindt inktvis helemaal geweldig..! Deze week moe(s)ten we zelf koken dus eten we wat minder echt Spaans. Gisteren pannenkoeken 😉

En we leren veel! Het is erg mooi om te zien hoe de christenen hier op zoveel verschillende manieren uitreiken naar mensen en getuigen van de hoop die in hen is! 

We weten van tevoren eigenlijk nooit precies hoe onze dagen eruit zien. De planning die we af en toe doorkrijgen of doorspreken is meestal vrij vaag… en kan ook nog elk moment wijzigen… dus we leven bij de dag, of een halve dag, of… en dat gaat goed!

Samen met de lokale werkers bezoeken we deze week verschillende plaatsen in Lugo waar zij werkzaam zijn. Veelal kijken en luisteren we, stellen we vragen. Soms is er de gelegenheid om iets te delen met de mensen om ons heen. We ontdekken dat we steeds meer Spaans verstaan 🙂 maar echt de gesprekken volgen, daar bakken we echt nog niet zoveel van… Vaak pakken we de grote lijnen nu wel wat mee maar we zijn erg blij met onze team-genoten die echt goed Spaans spreken!

We bezochten een groot, modern ziekenhuis (met gangen van wel een kilometer lang!), waar de kerk een speciale ruimte gekregen heeft van waaruit ze kunnen werken. Denk hierbij aan het bezoeken van patiënten, contacten leggen met medici, met mensen bidden, uitdelen van literatuur. We begrepen dat dit in Spanje een heel bijzondere gelegenheid is.

Ook gingen we naar een voedselbank. De eigenaar van een oude supermarkt verhuurt dit pand nu aan de kerk. In samenwerking met het Rode Kruis en Dignidade, worden er 4 x per jaar meer dan 4000 voedselpakketten uitgereikt aan mensen van verschillende culturen en verschillende lagen in de bevolking. Dit werk wordt gedaan door een groep van zo’n 12-15 vrijwilligers uit de gemeente. Het is een plek waar veel mensen hun hart luchten en waar veel gelegenheid is om van de Heer Jezus te vertellen.

We namen een kijkje in een dagopvang voor kinderen met problemen.
Zij wonen nog wel bij hun ouders maar krijgen extra begeleiding daar waar nodig. Ook is er een jeugdopvang voor jongeren van 0 tot t/m 18 jaar die, om allerlei redenen, niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Deze plekken zijn er in samenwerking met een soort ‘jeugdzorg’ en met de regering. Het is daarom niet toegestaan om te evangeliseren maar de kinderen / jongeren mogen wel mee naar kerkdiensten en de werkers, die grotendeels christen zijn, willen graag getuigen in de manier waarop zij met de jongeren omgaan.

Ook is er hier een tweede-hands-kleding-winkel. Ziet er erg leuk en modern uit! Ook hier zijn veel gelegenheden om contacten met mensen te leggen en mensen te helpen.

Vanmorgen liepen we samen met een van de werkers over de stadsmuur in Lugo (2000 jaar oud!) en baden we op verschillende plekken voor de mensen in Lugo en voor het werk dat onder hen gebeurd. Voor de jeugd terwijl we langs hun school liepen. Voor de prostituees die we daar vlakbij tegen kwamen. Voor de vele mensen hier die hun hoop stellen op Maria in plaats van op de Heer Jezus. Voor de mensen die werkeloos zijn. Dat zijn er enorm veel. Onder de jeugd 50%..! Dit maakt hen vaak moedeloos en hun motivatie om te studeren daalt ‘omdat er toch geen werk is als ik klaar ben’.

We vinden het heel bijzonder hoe het team dat hier werkt heel bewust uitreikt naar mensen daar waar ze zijn en hoe ze naast hen gaan staan.
Daar kunnen we nog veel van leren…

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

2 reacties op ‘Mensen ontmoeten waar ze zijn

  1. Leuk dat jullie zo uitgebreid verslag geven! Fijn om te volgen. Mooie foto’s ook. Lugo lijkt me een mooie stad. Geniet van de laatste week. Time flies. We blijven bidden.
    Liefs
    Bettie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s