Ben je bereid?

Efeze 6:15: “…en de voeten geschoeid met bereidheid van het evangelie van de vrede…”

De kernvraag die ik graag zou willen afvuren is: “ben je bereid?” Ben je bereid om het evangelie van de vrede uit te dragen? Opnieuw: “ben je bereid..?”

Als ik me de preken in herinnering breng die dit gedeelte behandelen gingen de preken meestal in de richting van ‘of-je-het-evangelie-uit-zou-willen-dragen’, een vraag of aansporing gericht op je wil. De vraag is dan: “wil je dat doen?” Hoewel ik denk dat dat een relevante vraag is denk ik dat dit gedeelte een andere vraag stelt. Namelijk de kernvraag die ik bovenaan heb gezet. Het gaat erop of je voor-bereid bent. 

Zoals je je voorbereid en klaarmaakt voor een reis of speciale klus, voor een sollicitatiegesprek of een belangrijke vergadering, zo heeft het woord dat hier gebruikt word voor ‘bereid’ (hetoimasia) te maken met je voorbereiding. De vraag zou dus ook kunnen zijn “ben je voorbereid?”

We hebben in Nederland een mooi spreekwoord; “een goede voorbereiding is het halve werk”, en aangezien we geen half werk willen leveren als het gaat om het doorgeven van het evangelie is dit spreekwoord hier des te meer van toepassing.

Voorbereiding op het uitdragen van het evangelie van de vrede kan uit veel verschillende dingen bestaan. Ik denk dat de meest essentiële; gebed, en het lezen & overdenken van de Bijbel buiten elke discussie zijn. Maar misschien kunnen we ook verder denken aan het stil zijn voor God om Zijn stem helder te kunnen horen, of, meer op het hoofd gericht, oefenen hoe we het evangelie helder kunnen weergeven aan iemand die er nog niet van gehoord heeft…

Voorbereiding is een essentieel onderdeel van de geestelijke wapenuitrusting die hier in de brief aan Efeze voorgesteld word.

Als je ergens naar toe gaat, als je iemand spreekt.., als je in een bepaalde situatie komt.., als je… Ben je klaar? Sta je in de startblokken? Heb je iets om door te geven? Ligt het evangelie van de vrede klaar om door te geven?

Ben je voorbereid?

Auteur: 2followus

Passie voor zending I Leeft in Cambodja I Focus op: Kerk, Discipelschap, BAM (business as mission)

4 reacties op ‘Ben je bereid?

 1. Gaaf! Ja de ‘goodwill’ moet er zijn, maar ook ergens echt op voorbereid zijn.
  Soms een beetje lastig om te weten of je ergens voldoende op voorbereid bent..
  Op sommige situaties ben je gewoon niet voorbereid en komt gewoon meer aan als een test ofzo!
  Maar ook daarin mag je wel de kracht van onze Heer in ervaren en tot zegen en/of tot voorbeeld zijn voor anderen 🙂
  “Mijn genade is u genoeg, want de kracht openbaart zich eerst ten volle in zwakheid. Zeer gaarne zal ik dus in zwakheden nog meer roemen, opdat de kracht van Christus over mij kome…….terwille van Christus, want als ik zwak ben, dan ben ik machtig.” 2 korinthe 12:9-10
  Ta van harte beterschap!
  Heel veel liefs,
  euc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s